Profeten Jesaja kan ha satt sitt sigillmärke 800-talet f.Kr. vilket upptäckts i resterna av första templet nära Jerusalems tempelberg, enligt hebreiska universitets arkeolog Dr Eilat Mazar . Mazars team avslöjade den lilla bullan, eller sigillmärket, under nya utgrävningar vid Ophel, som ligger vid foten av den södra muren av Tempelberget i Jerusalem.
Den ovala bullan är dock inte intakt. På dess läsbara del finns en inskription med hebreiska bokstäver ifrån första tempelperioden som stavar ut namnet l'Yesha'yah [u] (tillhör Jesaja). På raden nedanför finns det ofullständiga ordet nvy , som förmodligen stavar ut "profet". ”Eftersom bullan har skadats något i slutet av ordet nvy är det inte känt om det ursprungligen slutade med den hebreiska bokstaven Alef , vilket skulle ha resulterat i det hebreiska ordet för ”profet” och skulle definitivt ha identifierat förseglingen som profeten Jesajas underskrift, sade Mazar.
Profeten Jesaja är en av de främsta profeterna i Gamla Testamentet och är namnet på den bok i som handlar om profeten. Jesaja är en bok i judendomens Neviim ("profeterna", plural) och kristendomens Gamla Testamente som traditionellt tillskrivits profeten Jesaja, verksam från cirka 740 till 700 f.Kr.
Nya arkeologiska fynd som ständigt hittas bevisar Bibelns historiska autenticitet.